BOLERO BACHATAFESTARILLA?

Bolero on tanssina samankaltaista kuin bachata, kizomba ja argentiinalainen tango. Bolero tanssitaan tiukassa pariotteessa ja perusaskeleellakin pärjää kunhan sen tekee tunteella ja rytmissä. Bolero ei ole mikään hetken mielijohde tai muotivillitys. Sitä on tanssittu pidempään kuin mitään muuta nykyään tanssittavaa latinomusiikkia.

KENELLE BOLERO ON SUUNNATTU?

Bolero on musiikkina vähintäänkin yhtä kiehtovaa kuin bachata, joten se sopii mainiosti bachatan harrastajille. Kizombaa tanssitaan boleron tavoin tiukassa syliotteessa, joten kyllä sitä kelpaa tanssia, jos vain musiikki kiinnostaa. Argentiinalaisen tangon harrastajilla on paljon saman aikakauden samantyyppistä musiikkia, joten heille boleron uskoisi olevan kuin yksi tango-variaatio lisää. Chacha ja bolero kulkevat käsi kädessä, koska useimmissa bolero-kappaleissa on chacha-vaikutteita ja monissa jopa puolet chacha-musiikkia. Son on musiikkina ja tanssina hyvin lähellä boleroa

KILPATANSSI- JA LAVARUMBA

Kilpatanssijat saavat autenttisesta bolerosta virikkeitä rumbaesityksiinsä. Lavatanssijoille boleron oppii helpommin kuin lavarumban ja se tarjoaa oikoteitä lavatanssinautintoihin. Latinoiden boleromusiikki on keskimäärin selkeärytmisempää kuin suomalaiset rumbakappaleet. Bolero on erinomainen lisä kilpatanssi- kuin lavatanssirumbaajille.

BACHATASUURLÄHETTILÄS JA BOLERO

Bachatasuurlähettiläs Vesa Parkkarilla on kokemusta bolerosta jo vuosikymmenten takaa ja bachatasta tutulla tutkimussitkeydellä hän on löytänyt boleron musiikilliset ja tanssilliset juuret. Näitä oppeja nähtiinkin jo 5th festarin bolero-tunnilla, jonka Vesa piti yhdessä pitkän linjan lavatanssija Ulla Kainulaisen kanssa. 6th festarin bileissä kuultavat bolerot on Vesan eli Dj Dominicano Rubion käsialaa.
Kizomba DK

BOLERO TANSSI- JA MUSIIKKILINKKEJÄ

Bolero by Hips on Fire
BachataBolero by Hips on Fire

Emilio Tuero
Orlando Contreras
Roberto Ledesma
Antonio Machin
Julio Jaramillo
Lucho Gatica

 BOLERO: HISTORIA, MUSIIKKI, TANSSI, OPPITUNTIMME JA OPETTAJAT

(Kuubalainen) Bolero on kaikkien modernien latinotanssien alkujuuri tai vähintäänkin niiden tärkein innoittaja. Se syntyi 1800 luvun lopussa Kuuban Santiagossa ja levisi sieltä kaikkialle latinalaiseen amerikkaan, aina Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa myöten. Tanssijoita kiehtovat etupäässä vanhat mestarit, kuten Emilio Tuero , Orlando Contreras, Roberto Ledesma, Antonio Machin, Julio Jaramillo, Rodolfo Aicardi, Alci Acosta ja Lucho Gatica. Boleroa tehdään vielä tänäkin päivänä, tosin modernimmalla otteella kuten esim. Raulin Rodriguez, Leanardo Panigua ja Joan Sebastian.

Latinot käyttävät romanttisesta iskelmämusiikista termejä balada ja pop. Samaan tapaan kuin Suomessa, iskelmämusiikista vain osa on tanssittavaa. Niin myös latinomaiden baladoista ja pop-musiikista vain osa on tanssittavaa ja tapauksesta riippuen se on lajikkeena joko romanttista salsaa, bachataa, cumbiaa, vallenatoa, mariachia, chachata tai boleroa.

Bolero oli aikoinaan kaikkien latinoiden tanssimusiikki ja niinpä sitä tanssittiin lähes äärettömän monella tavalla. Boleroon ei siis ole yhtä ja ainutta referessitanssitapaa. Bachatafestarilla opetettava bolero perustuu kolmeen askeleeseen, vaikka itse musiikki on 4/4-tahtista. Kilpatanssi- ja lavarumba pohjautuvat (kuubalaiseen) Boleroon. Kilpatanssin pitkät ja tarkkaan tehdyt askeleet kakkosella aloittamisineen ja rytmin yli astumisineen ovat pesiytyneet lavarumbaan saakka tehden siitä kankealta ja showmaiselta näyttävän tanssin. Latinot säästävät kuumuuden tähden tanssienergiaa ja perustavat boleronsa pehmeämpään ja jatkuvaan liikkeeseen, jossa tanssiyhteisöstä riippuen aloitetaan rytmin ykkösellä, kakkosella tai jollain muulla.

Finland 6th tarjoaa 5 tuntia parasta mahdollista boleroa. Hips on Fire, eli opettajapari Seemore Johnson Costa Ricasta ja Cristine Pujols Espanjasta tekivät ensin pitkän bolero-uran Yhdysvalloissa ja nyt he ovat ahkerasti kiertäneet ympäri Eurooppaa. He ovat latinoille tyypillisen bolero-tanssitavan sanansaattajia. Tällä festarille he ehtivät opettamaan melkoisen määrän bolerotaitoja ja vieläpä sitomaan sen bachata-askellukseen (BoleroBachata), soniin ja shachahan (BoleroSon). He ovat myös koonneet bolerosta, zoukista ja kizombasta Kizouklero-tanssin. Keksiväthän he kauan sitten BachataRuedankin, joten heidän "parempi kuin Zumba" tuntinsa saattaa olla tosi mielenkiinoinen ja opettavainen matka lähes kymmeneen latinotanssiin.

Toivomme kaikkien bolero-opetukseen osallistuvien pyytämään silloin tällöin paikalliselta Dj:ltä muutamaa bolero-kappaletta olipa sitten kyseessä salsa-, bachata- tai tangoilta. Bolerot kuuluvat jatkossa vähintäänkin bachata Dj:n toimenkuvaan. Tanssilavoilla boleron suomalaistettua versiota lavarumbaa kuullaan aika usein. Bolerotaidoillasi pystyt maustamaan bachatat, chachat, sonit ja kizombat uusiin ulottuvuuksiin.

Hips


Bachata-festari Bileet Aikataulu Liput Opettajat Sijainti Lisäinfo Levykauppa Järjestäjä